top of page

Krótki przewodnik po sokach warzywnych

  • Zdjęcie autora: magdalena.szydlowska
    magdalena.szydlowska
  • 11 mar 2019
  • 4 minut(y) czytania

Chcesz poprawić stan swojego zdrowia? Myślisz o zrzuceniu kilku kilogramów? Może narzekasz na brak energii, albo chcesz wyglądać młodziej? Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca to rozważ wprowadzenie świeżo wyciskanych soków warzywnych do swojego jadłospisu.


Pewnie część czytających zastanawia się po co wyciskać soki z warzyw skoro po prostu można je zjeść na surowo. Jest jednak kilka powodów, dla których zdecydowanie warto.

Świeżo wyciśnięty sok z warzyw można porównać do kroplówki z witamin, minerałów i enzymów. To fantastyczne bogactwo wartości odżywczych, które organizm jest w stanie przyswoić praktycznie natychmiast po spożyciu. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza dla osób, które mają problemy trawienne i z tego względu muszą ograniczać ilości warzyw spożywanych na surowo. Problemy trawienne powodują, że nie przyswajamy wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przez co w naszym organizmie występują niedobory witamin i minerałów. Wyciśnięcie soku działa jak rodzaj "wstępnego trawienia", dzięki czemu są one z reguły dobrze tolerowane nawet przy wspomnianych dolegliwościach.


Oczywiście nie chodzi o to żeby wszystkie warzywa w naszej diecie zastąpić sokami. Potrzebujemy również błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który możemy pozyskać jedynie z całych produktów. Soki to tylko świetne uzupełnienie zdrowej diety, które pozwala nam w prosty sposób włączyć do diety więcej warzyw niż zazwyczaj jemy co oznacza zdecydowanie więcej witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Wszystkie autorytety medyczne i dietetyczne zgodnie przyznają, że dla optymalnego zdrowia potrzebujemy 6-8 porcji warzyw dziennie. Cel ten dla większości z nas jest trudny do osiągnięcia. Z sokami jego osiągnięcie będzie dużo łatwiejsze. Co więcej do naszych soków możemy dodać warzywa, których normalnie nie spożywamy zwiększając tym samym różnorodność naszej diety, a także wykorzystać te części roślin, które z reguły wyrzucamy, np. łodygi.


To bogactwo witamin i minerałów w formie doskonale przyswajalnej dla organizmu sprawia, że regularne spożycie soków ma szerokie działanie terapeutyczne. Soki pomagają nam w pozbyciu się zbędnych kilogramów, usprawniają działanie naszego układu odpornościowego chroniąc nas przed licznymi chorobami, oraz zdecydowanie podwyższają nasz poziom energii.


A teraz kilka uwag praktycznych.


Postaw na soki z warzyw a nie z owoców.

Oczywiście można robić soki owocowe, choć nie polecam ich w dużych ilościach nawet osobom zdrowym. Jeżeli cierpimy na nadwagę, nadciśnienie czy cukrzycę, lepiej unikać dodawania owoców do soków ze względu na wysoką zawartość fruktozy, która w dużej ilości powoduje i pogłębia poważne problemy metaboliczne. Wyjątek stanowią limonki i cytryny, które praktycznie nie zawierają fruktozy. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, osoby z powyższymi problemami powinny również unikać soku z marchwi i buraków.


Soki nie są pełnowartościowym posiłkiem.

Soki z warzyw zawierają bardzo małe ilości białka i praktycznie nie zawierają tłuszczu. Dlatego powinny być spożywane razem z naszym regularnym posiłkiem, a nie zamiast niego. Odstępstwem od tej zasady mogą być stosowane przez nas specjalne głodówki czy programy oczyszczające. Najlepiej jednak wypić sok do posiłku lub w przerwie między regularnymi posiłkami.


Zawsze słuchaj swojego ciała.

Pamiętaj, że po wypiciu soku powinniśmy czuć się dobrze. Jeżeli zaczynasz odczuwać jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego, albo pojawią się mdłości, prawdopodobnie w soku znalazły się składniki, które źle tolerujesz, i których nie powinienieś spożywać. Dlatego jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z sokami zacznij od warzyw, które lubisz jeść na surowo. Czasami zmniejszenie ilości kłopotliwych składników powoduje, że nieprzyjemne dolegliwości ustępują.


Korzystaj z produktów organicznych lub lokalnych.

Ponieważ do przygotowania soku używamy dużej ilości warzyw, aby nie narażać naszego organizmu na zbyt dużą dawkę pestycydów najlepiej korzystać z produktów organicznych lub uprawianych lokalnie tradycyjnymi metodami. Na szczęście nie wszystkie warzywa są w równym stopniu przeładowane pestycydami. Te na które musimy najbardziej uważać to seler naciowy, szpinak, jarmuż, sałata, marchew oraz ogórek (jeżeli obierzemy ogórka ze skórki będzie ok). Poza tym warzywa uprawiane tradycyjnie lepiej smakują co jest ważne w przypadku soków jeżeli mamy je pić z przyjemnością.


Zaczynaj od warzyw, które są łagodne w smaku i zazwyczaj dobrze tolerowane.

Jeżeli wyciskasz soki po raz pierwszy, najprościej zacząć od warzyw tj. seler naciowy, koper włoski, ogórki, cukinia. Nie mają one co prawda tylu składników odżywczych co ciemne liście, ale mają łagodny smak więc świetnie sprawdzają się na początku.


Stopniowo dodawaj warzywa liściaste.

Kiedy już przyzwyczaisz się do smaku wyciskanych łagodnych warzyw, stopniowo dodawaj warzywa liściaste, które są bogatsze w składniki odżywcze. Świetnie sprawdzą się wszelkie sałaty, kapusta biała, czerwona, kapusta rzymska, szpinak, cykoria, jarmuż, burak liściowy.


Dodaj do soku świeże zioła.

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, zioła stanowią świetny dodatek do soków. Najbardziej sprawdzi się natka pietruszki oraz kolendra. Niestety wiele osób nie toleruje dobrze kolendry więc lepiej zaczynać od kilku łodyżek.


"Popraw" smak swojego soku.

Niektóre warzywa, zwłaszcza niektóre zielone liście są bardzo gorzkie przez co nieprzyjemne dla podniebienia. Na szczęście jest kilka sposobów, żeby złagodzić ich smak. Jako antidotum na gorzki smak sprawdza się limonka oraz cytryna. Do szklanki soku dodaj sok wyciśnięty z limonki lub cytryny, albo wyciśnij połówkę limonki lub cytryny w wyciskarce razem ze skórką. Innym dodatkiem poprawiającym smak soku, a jednocześnie mającym doskonałe wartości odżywcze jest świeży imbir.


Najlepiej wypić sok zaraz po przygotowaniu.

Przygotowanie soku jest czasochłonne więc rozumiem, że jednak czasami możesz chcieć wieczorem przygotować sobie sok, który wypijesz rano. Niestety wartości odżywcze z soku szybko uciekają, więc żeby zbytnio nie umniejszyć jego jakości przechowuj sok w słoiku z hermetycznym zamknięciem. Idealnie jeśli nalejemy sok do samego końca słoika, aby zostawić jak najmniej miejsca na powietrze, które przyspiesza proces utleniania soku. Można też wykorzystać naczynia z zamykaniem próżniowym. Tak zabezpieczony sok przechowuj w lodówce. Nigdy nie przechowuj soku dłużej niż 24 godziny.


Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak.

Warzywa, o których wspominam powyżej są najczęściej używane do wyciskania soków. Nie oznacza to, że nie możesz dodać innych. Sprawdzą się wszystkie o niskiej zawartości skrobi, które dobrze tolerujesz. W zależności od upodobań możesz dodać do swoich soków awokado, zdrowe oleje, przyprawy, mielone siemię lniane czy nasiona chia. Znajdź smaki, które będziesz pić z przyjemnością!





Comments


  • White Instagram Icon

Zapraszam do współpracy osoby z

Poznania i okolic

Tel: 733 111 616

© 2018 by Magdalena Szydłowska

Dietetyk

Trener personalny

bottom of page