top of page

Czy istnieje dieta, która może ochronić nas przed koronawirusem?

  • Zdjęcie autora: magdalena.szydlowska
    magdalena.szydlowska
  • 6 sie 2020
  • 3 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 19 paź 2020

Od kilku miesięcy świat żyje pandemią COVID-19. W ramach zapobiegania zarażeniu uczy się nas właściwie myć ręce i trzymać dystans społeczny. Wszyscy z zapartym tchem czekamy na skuteczne lekarstwo i szczepionkę. Przy tym zapominamy, że tym co najlepiej chroni nas przed infekcją, a w przypadku zarażenia wpływa na jej przebieg, jest nasz układ odpornościowy.

ree

O ile praktycznie nie mamy wpływu na to czy i kiedy pojawi się skuteczne lekarstwo czy szczepionka, o nasz układ odpornościowy możemy zadbać zawsze. Sprawnie działający układ odpornościowy daje nam większe szanse na łagodny przebieg COVID-19, ale co oczywiste będzie w równym stopniu chronił nas przed innymi rodzajami infekcji. To jak dbamy o nasz organizm ma decydujący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego co oznacza, że w znaczący sposób sami wpływamy na to jak nasz organizm zareaguje w przypadku kontaktu z wirusem.


Co w takim razie możemy zrobić żeby usprawnić pracę układu odpornościowego.


Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D.


Rola witaminy D w kształtowaniu naszej odporności jest znana od dawna. Tym bardziej nie było niespodzianką kiedy zaczęły pojawiać się wyniki badań wskazujące na to, że poziom witaminy D u zdecydowanej większości osób, które zachorowały na COVID-19, był bardzo niski.

Latem zdecydowanie najłatwiej zadbać o właściwy poziom witaminy D. Dzieje się tak dlatego, że synteza witaminy D zaczyna się na skórze w odpowiedzi na światło ultrafiolotowe pochodzące ze słońca. Dla ludzkiego organizmu to właśnie kontakt ze światłem słonecznym jest najlepszym źródłem pozyskiwania witaminy D. Codzienne przebywanie na świeżym powietrzu jest więc najlepszym gwarantem, żeby uzupełnić niedobory.

Dobrze jest też zrobić badanie, które pokaże status witaminy D w naszym organizmie. Jeżeli jest on zbyt niski, a nie mamy możliwości spędzania czasu na świeżym powietrzu, warto wprowadzić suplementację.


Zadbaj o zdrowie metaboliczne czyli niekorzystne działanie nadmiaru insuliny

Jednym z innych powtarzających się w badaniach wątków związanych z ciężkim przebiegiem COVID-19 są choroby współistniejące. Wiele z nich jest ściśle powiązanych z nadwagą i zespołem metabolicznym, które wskazują na insulinooporność. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, ze fizjologicznie nadmiar insuliny prowadzi do nadmiernej aktywacji wrodzonego układu odpornościowego przy jednocześnie zmniejszonej aktywności adaptacyjnego układu odpornościowego (właśnie ten mechanizm odpowiada za burzę cytokinową, występującą w ostrym przebiegu COVID-19, która może prowadzić nawet do śmierci).


Nie ulegajmy złudzeniu, że poprawa zdrowia metabolicznego jest poza naszym zasięgiem.

Badania jednoznacznie wskazują, że wskaźniki zdrowia metabolicznego ulegają poprawie już po kilku tygodniach po wprowadzeniu zmian w naszym stylu życia, w tym w diecie.

Chociaż utrata zbędnych kilogramów, które często towarzyszą insulinooporności z reguły trwa dłużej, nasze zdrowie zaczyna poprawiać się bardzo szybko po wprowadzeniu zmian. To świetna wiadomość, która oznacza, że nie musimy czekać na zrzucenie wszystkich kilogramów, których chcemy się pozbyć żeby nasze zdrowie metaboliczne uległo poprawie. Poprawa wskaźników zdrowia metabolicznego będzie jednocześnie oznaczała, że nasze ryzyko związane z ostrym przebiegiem COVID-19 zmalało.


Co zmienić w diecie żeby zawrócić nasze zdrowie metaboliczne na właściwe tory.

  1. Wyeliminuj z diety przetworzone węglowodany, cukry, zboża oraz oleje z ziaren i nasion - są to produkty, które najczęściej szkodzą naszemu zdrowiu metabolicznemu.

  2. Pamiętaj o wystarczającej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, ryby, jaja) - to właśnie te produkty są najlepiej przyswajalnym źródem witamin i minerałów, tj. wit. A, E, B2, B6, B12 oraz kwasu foliowego, selenu, żelaza i cynku. Niedobory właśnie tych substancji najczęściej prowadzą do niedoborów żywieniowych, które negatywne wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego

  3. Wprowadź zasadę, że spożywasz posiłki w przeciągu 8 godzin w ciągu dnia - jest to świetna strategia, która przyczynia się do przywrócenia wrażliwości na insulinę, oraz zapobiega powstawaniu insulinooporności.


Nie ulegajmy złudzeniu, że jesteśmy bezradni. Wprowadzenie tych zmian zacznie nas chronić jeszcze przez wynalezieniem leku czy szczepionki na COVID-19.













Komentarze


  • White Instagram Icon

Zapraszam do współpracy osoby z

Poznania i okolic

Tel: 733 111 616

© 2018 by Magdalena Szydłowska

Dietetyk

Trener personalny

bottom of page