Jak gotować rosół
- magdalena.szydlowska
- 25 lut 2019
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 9 maj 2019
Nie ma jednego dobrego przepisu na rosół. Rodzaj mięsa czy kości, który użyjemy oraz przyprawy zależą od indywidualnych upodobań. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach, które wzmocnią wartości odżywcze naszego rosołu.

1. Do przygotowania rosołu możesz wykorzystać kurczaka, indyka, kaczkę, jagnięcinę, rybę, wołowinę.
2. Bez względu na to z czego gotujesz rosół, najlepiej jeśli mięso czy kości będą pochodzić z hodowli ekologicznych lub tradycyjnych. Mięso z hodowli przemysłowych zawiera antybiotyki, oraz inne niekorzystne środki, które nienaturalnie przyspieszają wzrost zwierząt. Jeśli użyjesz takiego mięsa wszystkie te niechciane substancje w trakcie gotowanie znajdą się w Twoim rosole. Ponadto gotowany z nich rosół nie będzie gęstniał (ze względu na niską zawartość żelatyny, a im więcej żelatyny, tym bardziej odżywczy będzie nasz rosół).
3. Jeśli zależy Ci by rosół miał jak najwięcej żelatyny, dodaj kurze lub świńskie łapki, natomiast kości z nóg zapewnią dużą ilość szpiku kostnego. Najlepiej wykorzystać oba rodzaje.
4. Na początku gotowania dodaj do garnka z mięsem i wodą łyżkę lub dwie octu jabłkowego. Dzięki temu "wygotujesz z kości" wszystkie wartościowe minerały, które wzbogacą Twój rosół.
5. Doprowadź całość do lekkiego wrzenia i usuń łyżką wszystkie szumowiny, które pojawią się na powierzchni.
6. Zmniejsz ustawienia palnika na najmniejszą moc. Jeśli robisz rosół z całego kurczaka i chcesz wykorzystać mięso, po ok. 2 godzinach wyjmij go z garnka i oddziel mięso od kości. Kości przełóż z powrotem do garnka i gotuj jeszcze przez 12-24 godzin.
7. Żeby skrócić proces gotowania możesz wykorzystać szybkowar.
8. 12 czy 24 godziny to długi czas i nie zawsze mamy czas, żeby naszego rosołu pilnować. W każdej chwili możesz jednak przerwać gotowanie i powrócić do niego kiedy czas Ci na to pozwoli.
9. Pamiętaj, żeby nie zapomnieć wyłączyć palnika kiedy wychodzisz z domu. Ja przygotowałam sobie kartkę, którą wyciągam za każdym razem gdy zaczynam gotować rosół bo łatwo łatwo o nim zapomnieć gdyż rosół w zasadzie gotuje się sam :)
10. W zależności od upodobań możesz dodać klasyczne warzywa tj. marchew, pietruszka, seler, por i tradycyjne przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, lubczyk) lub bardziej egzotyczne, tj. imbir czy chilli.
11. Ok. 30 minut przed końcem gotowania możesz dodać zieloną pietruszkę lub inne zioła co wzbogaci zupę o dodatkowe zdrowe minerały.
12. Jeśli nie lubisz smaku rosołu wykorzystaj go jako bazę do innych zup i sosów.
13. Rosół możesz przechowywać z lodówce do 5 dni, lub przechowywać zamrożony przez 3-4 miesiące.
Comments